Badmintonová liga Esmarin

 

Přihlásit do ligy se můžete kdykoliv v průběhu roku zde, případně na na recepci, tel.: 702 005 006 nebo e-mailem na info@esmarin.cz, kde uvedete příjmení, jméno, telefon a e-mail.

Účastníci jsou rozdělení do skupin obvykle po 5 hráčích a v každém kole, které bude trvat cca 4 - 5 týdnů (může být upraveno pořadatelem) odehrají všechny vzájemné zápasy a zapíší je do tabulky, případně nahlásí výsledky na recepci. V týdnu po ukončení kola budou vyhodnoceny výsledky a rozlosováno další kolo. Z každé skupiny zpravidla 2 hráči postoupí do vyšší skupiny a 2 sestoupí do nižší skupiny.

Hráči mají možnost požádat jednou za ročník o "nasazení" do libovolné skupiny. Tato možnost by měla fungovat jak pro nové hráče, kteří se přihlásí, aby nemuseli začínat od nejnižší skupiny, tak i pro účastníky, kteří se cítí na vyšší skupinu. Pokud nasazený hráč skončí na postupovém (prvním nebo druhém) místě, své nasazení potvrdí a pokračuje dále. Pokud skončí hůře než druhý, vrací se do původní skupiny (nový hráč do nejnižší) a bonusové body za odehrané kolo má podle nižší skupiny.

Termíny zápasů v rámci aktuálního kola si hráči mezi sebou sjednávají sami a z tohoto důvodu, svou účastí v této soutěži, dávají všichni účastníci souhlas s tím, že se jejich telefon a e-mail mohou dozvědět všichni ostatní účastníci soutěže.

Zápas se hraje na (pozor zmena) tři vítězné sety do 21 bodů (bez ztrát). Za stavu 20:20 získá set hráč, který dosáhne dvoubodového vedení. Za stavu 29:29 vyhraje set hráč, který získá 30. bod. O podání v prvním setu se losuje, v dalším setu začíná vždy podávat vítěz předchozího setu. Strany se mění po každém setu a také v pátém setu, když první hráč dosáhně 11 bodů. Kompletní pravidla, kterými se soutěž řídí (kromě počtu setů) jsou zde.

Hráči se mohou dohodnout na zkrácené hře na dva vítězné sety (pokud nesouhlasí oba, hraje se na tři). Do tabulky zapíší výsledek, jako by se hrály 3 sety (místo 2:1, zapíší 3:1, místo 2:0 zapíší 3:0).

Pokud po hodině hry není zápas dokončen platí tato pravidla:
- hráči se pokusí dohrát zápas, pokud je to možné (např. když je volný nějaký kurt na dohrání)
- když to není možné, zapíší výsledek podle stavu dokončených setů (za stavu 2:1, zapíší 3:1, za stavu 2:0 zapíší 3:0 atd.) a to i v případě, kdy rozehraný set svědčí o obratu v zápasu
- v případě nerozhodného stavu dokončených setů rozhodne stav rozehraného setu a pokud je i v něm stav nerozhodný, pokusí se hráči ještě odehrát jednu rozhodující výměnu (pokud by to nebylo možné, rozhodnou losem)

Kurt i míče platí hráči napůl. Druh míče dle dohody mezi hráči, pokud se neshodnou, použijí modré míče Yonex Mavis 2000.

Pokud hráči nezapíší ke dni, kdy končí aktuální kolo, výsledky zápasů do tabulky nebo nenahlásí na recepci, budou oběma soupeřům odečteny "trestné" body. Pokud některý soupeř nereaguje na výzvy k domluvení zápasu, má jeho soupeř nárok zapsat do tabulky kontumační výhru 3:0. Pokud se tento stav bude opakovat, může pořadatel "nezvěstné" hráče z ligy vyloučit. Ve výjmečných případech, kdy nastane překážka na obou stranách se mohou hráči domluvit na zápisu výsledku 0:0, kdy nikdo nezíská body, ale nejsou odečteny ani trestné body.

Kromě bodů za výsledky zápasů se připisují hráčům také bonusové body za účast ve vyšší skupině (čím vyšší skupina, tím více bodů). Podle počtu skupin v příslušném kole se přičítá 10 bodů v nejnižší skupině a v každé vyšší vždy o 10 bodů víc. Pokud je tedy například 6 skupin, tak účast v první skupině znamená automaticky 60 bodů. Body za odehrané zápasy jsou pak následující:

Bodovací tabulka: Výsledek Body
  3 : 0 9
  3 : 1 8
  3 : 2 7
  2 : 3 4
  1 : 3 2
  0 : 3 0
  K : K -3
Při shodě bodů rozhoduje o pořadí vzájemný zápas